Leírás
Anyaga: zománcozott öntöttvas
Mérete: 30,5 cm külső átmérő; 37,5 cm széles a fülekkel együtt; 6 cm magas fedő nélkül, 12,5 cm magas fedővel, belső átmérője 29,5 cm.
Doboz mérete: 32*32*8
Űrtartalma: 2,5 l
Bruttó súlya: 6,8 kg
Nettó súlya: 6,5 kg
Használható: szabad tűzön, gáz- illetve elektromos tűzhelyen - sütőben. Mikrosütőben nem használható! Használat során az edény felforrósodik, sütőkesztyű használata javasolt.
Tisztítása: A zománcozott külső és belső bevonatnak köszönhetően könnyen tisztítható. Tisztítása meleg vízben, semleges folyékony mosogatószerrel mossa el! Alaposan törölje szárazra! Javasoljuk, hogy a nem zománcozott részeket kenje be zsírral/olajjal a rozsdásodás elkerülése érdekében. Kerülje a karcosodást okozó szerek és eszközök használatát!
Kiváló és egyenletes hőelosztási képességgel rendelkezik.
Használat és tisztítás
Zománcozott öntöttvas edények használata-tisztítása
Miért jó választás egy öntöttvas edény?
Azért, mert a legkülönfélébb típusú tűzhelyen használható, így hagyományos gáz – illetve elektromos tűzhelyen, sütőben, szabad tűzön, kemencében, egyaránt jól működik. Bár lassabban melegszik fel, mint a többi edény, ugyanakkor jóval egyenletesebben adja le, illetve tovább és jobban tartja a hőt. Ez óriási előny és segítség például, ha egy remek steaket kívánunk készíteni.
Mielőtt sütni-főzni szeretnénk benne, hagyjunk elég időt a felmelegítésre, ez tűzhelyen akár 5-10 percet is igényelhet. Ahhoz, hogy minél jobb eredményt tudjunk elérni, jó tudni, hogy az öntöttvas edény nem egyenletesen hevül fel. Ha nyílt lángon melegítjük, mozgassuk folyamatosan, hogy ne csak középen, a láng felett melegedjen fel.
Főzéshez, sütéshez ne használjon fém eszközöket.
Egy-egy öntöttvas edény hosszú évekig, de akár évtizedekig is a konyhánk megbízható tartozéka lehet, ha kellő figyelmet fordítunk a használatára és karbantartására.
Kiváló és egyenletes hőelosztási képességgel rendelkezik.
Figyelem!
Használat során az edény felforrósodik! Sütőkesztyű használata javasolt.
A zománcozott öntöttvas edény tisztítása:
Először hagyja az edényt teljesen kihűlni. Ha forró zománcozott edényt tesz hideg vízbe, a hőmérséklet hirtelen változása hősokkot okozhat és megrepedhet a zománc.
Ha kihűlt, mossa el az edényt meleg vízzel és mosogatószerrel, mosószivaccsal. Ne használjon fém szivacsot vagy acélgyapotot, mert ezek megkarcolhatják a felületet.
A leégett ételek eltávolításához használjon szilikon vagy műanyag kaparót, amely nem károsítja a zománcot. Az edényt súrolás előtt áztathatja meleg mosogatószeres vízben.
Alaposan öblítse le és szárítsa meg az edényt, mielőtt eltenné. Amennyiben az edény kialakítása olyan, a zománc nélküli részeket kenje be zsírral vagy olajjal a rozsdásodás elkerülése végett.
A makacs foltok eltávolítása: Egy kis tálban keverje össze a szódabikarbónát vízzel, hogy sűrű paszta legyen. Vigye fel a pasztát az edénybe puha szivaccsal, és körkörös mozdulatokkal dörzsölje meg. Ez a keverék enyhén koptató, így eltávolítja a foltokat, de nem károsítja a zománcot. Amint a foltok eltűnnek, öblítse le az edényt és alaposan szárítsa meg.